בעמוד זה מוצגות המשפחות השונות של התוכנות ליצירה מוזיקלית.
הלחנה במחשב או בטלפון?
מדוע עבודה במחשב (מחשב שולחני או לפטופ) בהשוואה לטלפון או טאבלט?
לסיכום - להלחנה מתמשכת, משמעותית ועמוקה עדיף להשתמש במחשב!
תוכנה המשלבת אודיו ומידי ויכולה לתת למוזיקאי פתרון מקיף ליצירת והפקת מוזיקה (תחנת עבודה). התוכנות הוותיקות מסוג זה נקראו בעבר "תוכנות סיקוונסר" משום שעוד לא שולבו בהן יכולות אודיו. משמשות מוזיקאים מקצועיים והן מורכבות מאד ולכן קשות יותר לתפעול ע"י התלמיד הצעיר. הן אינן מציעות בד"כ אפשרויות יצירה אוטומטיות ע"י המחשב, ומאידך מאפשרות למלחין לכתוב כמעט כל מוזיקה שיוכל לדמיין.
יתרונות תוכנות DAW | חסרונות תוכנות DAW |
אפשר לכתוב ולשלוט על כל מרכיב ביצירה המוזיקלית | בדרך כלל אין יצירה אוטומטית ע"י המחשב |
אפשר להקליט אודיו (שירה או נגינה של התלמידים) | קשה ללימוד, הרבה אפשרויות והרבה פקודות |
אינטגרציה של כל סוגי העריכה המוזיקלית: תווים, מידי Piano Roll אודיו. | תוכנות יקרות בד"כ אם כי ניתן להשיג גרסאות חינוכיות לבתי הספר במחירי מציאה. |
תוכנות סקוונסר DAW נפוצות: Pro Tools, Cubase, Cakewalk Sonar, Reason, Logic Pro, Ableton Live, FL Studio, Studio One,
על תוכנות ה DAW המובילות - כתבה מאתר music.
על בחירת תוכנת DAW - טריו סטודיו.
מאפשרות להלחין מוזיקה עכשווית לכיוון של דאנס-אלקטרוני EDM, אבל לא רק, על ידי שימוש בדגימות קצרות של תבניות קצב, בדרך כלל של תופים, כלי הקשה, גיטרות קצב, באס וכד'. נמצאות בשימוש על ידי מקצוענים, אך מאפשרות גם לתלמיד מתחיל להגיע לתוצאה שנשמעת מקצוענית, גם באופן פשוט ואינטואיטיבי שאינו דורש השכלה או נסיון מוזיקלי. לרוב מאפשרות שילוב של וידיאו וקבצי מידי.
תוכנות נפוצות: ACID Pro, FL Studio, eJay, GarageBand
תוכנות אשר יוצרות פראזות וליווי מוזיקלי לפי הוראות המשתמש אשר אינו חייב להיות מוזיקאי או נגן. מתאימות להכנת ליווי לשירים ויצירות פשוטות בסגנונות פופולריים, ומאפשרות לתלמיד להכיר מושגים מוזיקליים כמו מבנים ואקורדים, ולהפעיל כושר שיפוט מוזיקלי. התוצאה הסופית נשמעת הרבה יותר טוב מיכולתו האמיתית של התלמיד הממוצע, וזה יכול להיות לו מקור לעידוד וסיפוק.
תוכנות נפוצות: Band-in-a-Box
מגישות תרגילים שונים לפיתוח השמיעה וללימוד תיאוריה. מיועדות לתלמידים מתקדמים ומוזיקאים מקצועיים, אך התרגילים ברמות הנמוכות יכולים לאתגר ולהנות גם תלמידים מתחילים.
תוכנות נפוצות: אטיוד, EarMaster, Auralia, Play it by Ear, Practica Musica
שמות את הדגש על הלחנה ועיבוד על ידי כתיבת תווים במחשב, אך מאפשרות גם הקלטות מידי.
מיועדות לתלמידים בעלי רקע מוזיקלי.
תוכנות נפוצות: Encore, Sibelius, Finale , Noteflight
הדרכה לשימוש בתוכנת nofeflight אילון אבירם.pdf
משמשות לעיצוב הצליל ועריכה של קבצי קול בודדים כגון קטעי מוזיקה וקריינות. זאת באמצעות פונקציות כגון: גזירה, מחיקה, העתקה, שינויי עוצמה, אפקטים (כגון הִדהוד- רוורב) ועוד.
תוכנות נפוצות: SOUND FORGE, WaveLab, Audacity, GoldWave , WavePad
מדריך לתכנה לעריכת צליל גולדווייב GoldWave.pdf
בעיקר לגילאים צעירים. אפליקציות קטנות להלחנה, אלתור, נגינה, משחק או לימוד. פשוטות, קלות, זמינות, חינמיות. בדרך כלל עם סיקוונסרים קטנים המאפשרי הלחנה של מספר תיבות בלבד. לא תמיד ניתן לשמור את היצירה. מתאים לפעילות קצרה או לשלבי לימוד ראשוניים או כאתנחתא בין פרויקטים גדולים.
Walk Band - אפליקציה מומלצת. למכשירים עם מסך מגע (טלפון, טבלט): נגינה במקלדת, גיטרה, תופים ועוד. סיקוונסר פשוט לתופים ולכלי נגינה.
Song Maker - אפליקציה/ אתר חמוד עם כעשרה שעשועים מוזיקליים להלחנה, אלתור, נגינה או לימוד. פשוט, קל אבל נחמד ומשעשע (וגם מלמד). סקירה בעברית.
Groove Pizza - סיקוונסר תופים (אחד מני רבים) המאפשר כתיבת ביטים בתיבה אחת ושינוי שלהם באמצעים גרפיים מגניבים, שינוי מערכות תופים ומקצבים. מגניב אבל לא עמוק. מתאים לאלתור ומשחק.
http://typedrummer.com/ - עוד סיקוונסר תופים. מקורי (אם כי קצת מוזר). כותבים שורה של אותיות (או רווחים) כל אות היא תוף אחר. היתרון - מאפשר לראות באופן גרפי את כתיבה ולכתוב מספר תיבות. החסרון – אין מפתח לשיוך התופים לאותיות במקלדת. מאד מינימליסטי.
Beepbox - סיקוונסר המאפשר לכתוב צלילים למספר כלי נגינה לאורך כשמונה תיבות. נחמד!
ThisWorldMusic - multitrack drumming mixer - מיקסר תיפוף אינטראקטיבי - על ידי שינויי עוצמה והשתקה ניתן ליצור מיקסים של אנסמבל אפריקני מגאנה עם שישה תופים/ מקצבים. זה אינו כלי הלחנה אלא אלתור/ D.J..
Incredibox- אפליקציה ליצירה לופים מוכנים של ביטבוקס בגרפיקה משעשעת. משחק נחמד. לא מאפשר גרפיקה המייצגת את המוזיקה, או משהו רציני.
ויש עוד הרבה...
ערוץ היוטיוב "הלחנה ממוחשבת בחינוך" - סדרת סרטוני הדרכה של ד"ר אילון אבירם לשימוש באפליקציות החינמיות: Song Maker, Groove Pizza, Drum Machine, Chord Player
מדריך לתכנה לעריכת צליל גולדווייב GoldWave / אילון אבירם - מדריך לתכנה לעריכת צליל גולדווייב GoldWave.pdf - אתר גולדוויב http://www.goldwave.com/release.ph
הדרכה לשימוש בתוכנת noteflight / אילון אבירם הדרכה לשימוש בתוכנת nofeflight אילון אבירם.pdf -הסברים איך לעבוד בתוכנה: http://www.noteflight.com/info/help/content